Beech
Image default
Bedrijven

Gladheid voorkomen met strooizout of dooikorrels

Op een flinke winterdag wordt er zo’n  anderhalf miljoen kilo zout gebruikt op de nederlandse snelwegen. Dit zout wordt gebruikt voor het preventief strooien.  Dit wordt vooral in de nacht gedaan zodat de ochtendspits zo weinig mogelijk last heeft van gladde wegen. Wegenzout is een andere naam voor strooizout en wordt op de wegen gestrooid om de gladheid tegen te gaan. Wanneer zout wordt gemengd met ijs krijg je pekel. Pekel heeft een veel langer vriespunt dan sneeuw en zal dus niet bevriezen. Als particulier kan je ook strooizout kopen. Zo verklein je de kans op ongelukken rondom je huis.

Verschillende soorten gladheid

Er zijn verschillende soorten gladheid waar mensen mee te maken kunnen krijgen. Wanneer de watertemperatuur onder het vriespunt komt, krijg je te maken met vocht wat zich omvormt in ijskristallen en dit wordt condensatiegladheid genoemd. Gladheid kan ook ontstaan door neerslag of het bevriezen van een weg wat nat is. Voor alle soorten gladheid wordt dezelfde methode gebruikt, namelijk zout strooien. Door zout te strooien, wordt het vriespunt met een paar graden verlaagd en zo ontdooid de sneeuw en ijzel. Het belangrijkste is toch wel dat het verkeer ervoor zorgt dat het zout goed wordt ingereden op de weg.

Het gladheidmeldsysteem GMS

GMS is een gladheidsmeetsysteem wat met sensoren in de weg de luchtvochtigheid en de temperatuur kan meten. De informatie van de GMS en de weersverwachting zorgen voor het besloten om wel of niet te gaan strooien op de weg. Meestal wordt er binnen twee uur beslist of er wordt gestrooid of niet. De Rijkswaterstaat heeft de belangrijke taak om te zorgen dat de snelwegen veilig blijven. Wanneer het nog zomer is, wordt er gezorgd voor een flinke zoutvoorraad. Op 56 plekken in nederland liggen onze zoutvoorraden en sneeuwploegen te wachten totdat ze weer gebruikt mogen worden. 

Strooizout voor het strooien rondom je huis

Veel mensen kopen vaak strooizout in voor het strooien rondom huis. Strooizout lijkt op keukenzout, maar is niet zo zuiver. Bij strooizout zit er vaak nog een antiklontermiddel bij in, zodat je dit makkelijker kan uitstrooien. Je kan ook kiezen voor dooikorrels. Dit werkt 30 keer sneller dan strooizout en zijn milieuvriendelijk. Als je echt preventief wil strooien, dan moet je een paar uur voordat het sneeuwt of gaat ijzelen al beginnen met strooien. Het voordeel is dat je dan ook minder strooizout nodig zal hebben. Je kan ook keukenzout gebruiken om mee te strooien. Dit is goedkoper, maar het nadeel is wel dat het schadelijker is voor het milieu.